Allerød Kommunes kirker er nu på Danmarks nationalleksikon, lex.dk

Foto: Kirsten Trampedach, 2006. Lynge Kirke er stærkt præget af senere ombygninger og istandsættelser, hvilket betyder, at der næppe kan findes en eneste urørt sten i det ydre murværk. I kirkens ældste del er der dog indvendigt bevaret flere oprindelige detaljer, herunder den oprindelige syddør, som stadig er i brug, og et enkelt vindue øst for denne.
Profilbillede
dato

Allerød Kommunes fem folkekirker er blandt de første i landet til at blive beskrevet på Danmarks nationalleksikon, lex.dk.

Beskrivelserne er baseret på bogværket Danmarks Kirker, som Nationalmuseet har udgivet siden 1933. Nu bliver en ny version let tilgængelig for alle på lex.dk. 

I et samarbejde mellem Nationalmuseet og lex.dk bliver Allerød Kommunes kirker og senere alle andre folkekirker i Danmark gjort gratis tilgængelige for lex.dk’s millioner af besøgende.

For hver af kommunens folkekirker findes der nu en artikel med flotte billeder, beskrivelser af beliggenhed, kirkegård, bygningshistorie, kalkmalerier, inventar og gravminder.

Baggrunden for projektet er den kulturarv, de danske kirker rummer. Den udgør en enestående kilde til såvel Danmarkshistorien som til kristendommens mere end 1.000-årige historie i Danmark.

Foto:  Sir48, 2006 / Uggeløse Kirke er muligvis ikke den første på sin plads, men har måske erstattet en ældre trækirke. Denne antagelse skyldes et knap fire meter langt hulrum i skibets sydmur, som sandsynligvis er opstået, fordi kirken blev opført med et genbrugt stykke træ. Dette stykke træ, et såkaldt hammerbånd, kunne meget vel stamme fra en trækirke. Træstykket er i dag forrådnet.

”Vi er rigtig glade for, at vi nu i samarbejde med Danmarks nationalleksikon, lex.dk, kan give fri adgang til kvalitetssikret viden om hver eneste af de i alt ca. 2.350 danske kirker på lex.dk”, udtaler Michael Andersen, forskningschef på Nationalmuseet og ansvarshavende redaktør for Danmarks Kirker.

Foto:  Sir48, 2007 / Engholmkirken er opført i 1993-1994. Kirken, som her ses fra syd, er opført i hvidkalkede sten, som nogle steder er beklædt med gullige plader af kalk. Nord for kirken står et fritstående klokketårn.

Redaktionen

”For kort tid siden tilføjede redaktionen Dansk Kvindebiografisk Leksikon med over 2.000 biografier, og med god støtte fra Augustinus Fonden kan vi nu tilføje yderligere ca. 2.350 nye artikler.” siger Niels Elers Koch, bestyrelsesformand for lex.dk. Han fortæller, at lex.dk allerede indeholder ca. 230.000 artikler og hver måned har flere end 2 mio. besøg.

Kilde: lex.dk
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.